Jump to content
Cover for  Femtionio fantastiska Nobelpristagare - och tre riktigt usla
Isbn: 978-91-8018-179-2
Publisher: Lind & Co Förlag
Category:
History
Accessible since: July 2021

E-book

Femtionio fantastiska Nobelpristagare - och tre riktigt usla

Lär känna människorna bakom de vetenskapliga Nobelprisen. Här finns kändisar som Marie Curie, Albert Einstein, Wilhelm Röntgen, Ivan Pavlov och Alexander Fleming. Det finns också mindre kända namn som prisats för forskning - om exempelvis blodgrupper, insulin, IVF-befruktning och DNA - som haft avgörande betydelse för oss alla.

Några av pristagarna har riskerat sina liv för att nå resultat. Werner Forssmann, den förste att skicka en kateter till hjärtat, använde sig själv som försökskanin. Eller Barry Marshall, som inte fick gehör för sin teori att magsår orsakas av en bakterie. Då svalde han en häxbrygd av buljong och bakterier och fick ett blödande magsår. Här finns också den fascinerande historien om fysikerna som lyckades kartlägga atomens inre, radioastronomerna som hittade den kosmiska bakgrundsstrålningen och två envetna norska forskare som kartlade hjärnans GPS-funktion.

Men allt är inte frid och fröjd ens i Nobelprisens värld. Ett antal kvinnliga forskare har inte fått priset, trots att deras bidrag varit minst lika betydande som de belönade männens. Ett fåtal priser har också gått till usla upptäckter som eftervärlden dömt ut: Lobotomi, DDT och stridsgasen som användes under första världskriget.  

Boken har faktagranskats av ledande experter och i vissa fall av pristagarna själva.  Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone